Theorie

Het is van groot belang dat je de verkeersregels kent. Dit is onmisbaar bij de praktijklessen. Je mag de Tussentijdse Toets en het praktijkexamen namelijk pas afleggen wanneer je geslaagd bent voor de theorie.

Wij adviseren iedere leerling om zo vroeg mogelijk te beginnen met het leren van de theorie. Op die manier kan je op een betere, snellere en veiligere manier het autorijden onder de knie krijgen. Ook is het verstandig om zo vlug mogelijk je theorie-examen te behalen. Deze is tegenwoordig 1,5 jaar geldig, dus weinig kans dat die verloopt. De verplichte deeltoets 3 en uiteraard ook het praktijkexamen kunnen pas worden aangevraagd als je in het bezit bent van je theoriecertificaat. Doordat je snel de verkeerstheorie beheerst, heb je uiteindelijk minder praktijklessen nodig. Om deel te nemen aan het theorie examen moet je minstens 16 jaar zijn.

Het theorie-examen

Het theorie-examen voor de auto bestaat uit drie delen

1. Gevaarherkenning
Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning. Je hebt 8 seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Je moet 13 vragen of meer goed hebben.

2. Kennis
Je krijgt 12 vragen over verkeersregels en verkeersinzicht. Je moet 10 vragen of meer goed hebben.

3. Inzicht
Je krijgt 28 vragen over verkeersregels en verkeersinzicht. Je moet 25 vragen of meer goed hebben.

Meer informatie

Wil je meer weten over het theorie-examen, kijk dan op de site van het CBR.


Vanaf 1 mei 2024 heb je een geldig theoriecertificaat nodig. Pas dan kunnen wij jouw praktijkexamen gaan aanvragen/reserveren.


LET OP: voor het aanvragen van uw examen (theorie of praktijk) moet u uw rijschool machtigen via cbr.nl, dit gaat via DigiD, zoals hieronder beschreven.

Machtig je rijschool met DigiD

Voordat wij het praktijkexamen of theorie-examen kunnen aanvragen, moet je de rijschool machtigen. Het voordeel hiervan is dat je direct een e-mail ontvangt als wij een praktijkexamen of toets voor je hebben gereserveerd of als je deze is verschoven. Daarnaast zijn jouw adresgegevens automatisch voor onze rijschool beschikbaar in het reserveringssysteem van het CBR.

Download hier Machtig je rijschool met DigiD.

Ons rijschoolnummer is 6116A1.